Ameliyat esnasında göz, damla yardımıyla bölgesel olarak uyuşturulur, bu şekilde ameliyat narkozsuz, iğnesiz, bıçaksız ve ağrısız olarak gerçekleştirilir. Bıçaksız katarakt ameliyatı olarak da adlandırılan “Femtosaniye Lazer” adı verilen lazer teknolojisiyle ameliyatın en önemli aşamaları bıçak kullanılmadan yapılmaktadır. Bu yöntemle komplikasyon riski önemli oranda düşer.
Katarakt ameliyatlarında ender de olsa insan elinin engelleyemediği bazı komplikasyonlar görülebilmektedir. Bu komplikasyonların oluşmaması için doktor deneyimi önem taşımaktadır. Göz cerrahisinde lazerle katarakt tedavisi dönemi başlamıştır.
“Femtosaniye Lazer” teknolojisi ile göz içine yerleştirilen çok odaklı mercek seçeneği ile aynı operasyonda kataraktın yanısıra uzak ve yakın görme sorununa çözüm getirmek de mümkün olabilmektedir.
Katarakt cerrahisinde insan eli ile yapılan birçok basamak, femtosaniye lazerin sahip olduğu özel görüntüleme teknikleri yardımı ile bilgisayar kontrollü olarak gerçekleştirilmektedir.
Katarakt tedavisinde komplikasyon riskini minimuma indiren femtosaniye lazerle bıçaksız katarakt tedavisi yapay göz içi merceğinin yerleştiği yuva tam olarak hazırlanmasıdır.
Böylece kataraktın yanı sıra; miyop, hipermetrop ve astigmat gibi kırma kusuru olan hastalara da gelişmiş göz içi mercek yerleştirmesi ile uzak ve yakın gözlüklerine olan bağımlılıklarını azaltma seçeneği sunulabilmektedir.
Femtosaniye Lazerli Katarakt Cerrahisinin Klasik Fako Yöntemine Göre Farklılıkları
- Kesi lazer ile açılır ve bıçak kullanılmaz, doku bütünlüğü bozulmaz
- Kesi düzgün ve planlıdır bu da ameliyat sonrası görüş netliğinde, görüntü kalitesini olumlu etkiler
- Bilgisayar kontrolünde yapıldığı için hata riski sıfırdır
- Ödem ve enfeksiyon riski çok düşüktür
- Kataraktlı mercek parçalanırken çevre dokular zarar görmez
- Yapay göz içi merceğinin yerleştiği yuvanın kusursuz olarak hazırlanmasını sağlar
- Kataraktın yanı sıra miyop, hipermetrop ve astigmat gibi görme kusurlarını da giderir.
Femtosaniye Lazerle Katarakt Ameliyatı ve Klasik Yöntem Arasındaki Farklar
Klasik Fako Yönteminde ise işlemin başarısındaki en önemli unsur hekimin tecrübesidir ve klasik yöntemde komplikasyon riski çok daha fazladır. Yine klasik yöntemde ödem iyileşme süresi fazla olduğundan rutin yaşama dönmek de zaman almaktadır.
Femtosaniye lazer yöntemi, özellikle multifokal, trifokal, torik göz içi lens seçen ve gözlüksüz kalmak isteyen hastalarda ameliyat başarısını arttırmak için geliştirilmiştir. Özellikli göz içi mercek seçen hastalarda, tercih edilmesi gereken tedavi yöntemi ‘’Femtosaniye Lazer ‘’ yöntemi olmalıdır.
Operasyon öncesi anestezi özellikli damlalardan hastanın gözüne 5 dakikada bir iki kez damlatılır. Hastanın gözünün görüntülenmesi ve sabitlenmesi için özel bir aparatla vakum yapılır; bu işlem esnasında göz uyuşmuş olduğundan hasta herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez. Daha sonra 50-60 saniye gibi kısa bir sürede, kesi ve matlaşmış lensin parçalanması işlemi tamamlanır. Daha sonra bu parçalar aspire edilerek, yeni göz içi lens yerleştirilir.
İşlemden sonra göz kapatılmaz sadece koruyucu gözlük verilir. Ertesi gün gerçekleşen rutin kontrolden sonra normal yaşama dönülebilir.